Hvad er selvskade?
Selvskade er en bevidst handling, hvor en person påfører sig selv skade, som kan være fysisk eller psykisk. Det kan involvere at skære i sig selv, brænde sig selv, slå sig selv, overdosere medicin, eller andre former for skade, som resulterer i smerte eller lidelse. Det er dog vigtigt at understrege, at selvskade ikke er det samme som selvmord. Selvskade er en måde at håndtere følelser og smerte på, mens selvmord er en handling, som har til formål at afslutte livet.
Det kan være en følelsesmæssigt udfordrende og stressende oplevelse at se nogen man holder af, lide så meget, at de skader sig selv. Det kan føre til frustration, da det kan være svært at forstå hvorfor nogen kan finde på at selvskade, og hvorfor det kan være meget svært at stoppe. Ved at forstå, hvorfor og hvordan ens elskede skader sig selv, og ved at tilbyde empati, forståelse og støtte, kan man dog være med til at reducere selvskadeadfærd og hjælpe med at skabe en bedre fremtid for den person, som lider.
Selvskadeadfærd er en kompleks og udfordrende problemstilling, som kræver opmærksomhed og støtte fra både samfundet og pårørende. Det er vigtigt at huske, at hver person og situation er forskellig. Der er ikke én løsning, som passer til alle. Derfor er det vigtigt at være åben og fleksibel i sin tilgang og at tilpasse sig de individuelle behov og ønsker.
Hvorfor begynder børn og unge at skade sig selv?
Der er mange forskellige årsager til, at en person kan begynde at skade sig selv. Selvskade kan i visse tilfælde være en indikation af en underliggende psykisk lidelse som f.eks angst eller depression, men kan også ses ved langvarig belastning, traume og i forbindelse med en række andre psykiatriske tilstande. Disse tilstande kan medføre forandringer i tanker og følelser, som kan være svære at håndtere, og selvskade kan fungere som en midlertidig måde at regulere eller lindre ubehaget på. Desværre kan selvskade dog også føre til en ond spiral, hvor skammen og skyldfølelsen over at have gjort skade på sig selv kan forværre den mentale tilstand og føre til yderligere selvskade.
Selvskade kan også være betinget af sociale eller relationelle faktorer. Fx kan mobning, ensomhed, konflikter i familien eller vanskeligheder med at danne tætte relationer føre til følelsesmæssig smerte og stress, som kan manifestere sig som selvskade. Nogle gange kan selvskade også være en måde at kommunikere følelser eller behov på, som den pågældende person ikke føler sig i stand til at udtrykke på andre måder. Desværre er der dog også risiko for, at omverdenen misforstår eller reagerer negativt på denne form for kommunikation, hvilket kan forværre den psykiske forpinthed og føre til yderligere isolation og ensomhed.
Udløsende og vedligeholdende faktorer
…
Selvskadens faser
Selvom selvskade er et enormt bredt emne, med mange forskellige årsager, er der dog alligevel et mønster som har tilbøjelighed til at gentage sig. Ofte ses en serie af selvforstærkende tanker og handlinger, som er vigtigt at kende til for at kunne bryde adfærden, og undgå en negativ spiral.
A: Overvældelse
Den første fase af selvskadeadfærd er typisk præget af overvældende følelser, indre uro og forpinthed. Disse kan føles så intense, at personen føler sig magtesløs og desperat efter at finde en måde at håndtere dem på.
B: Trang til selvskade
Når tilstanden bliver for overvældende og uudholdelig, kan personen opleve en trang til at skade sig selv. Dette kan komme som en impuls, der er svær at modstå, eller som en planlagt handling. Trangen til selvskade kan føles som den eneste måde at håndtere smerten på, men er typisk også forbundet med skam eller andre negative tanker eller følelser.
C: Handling
Selvskaden kan give en midlertidig følelse af lettelse eller kontrol, men det kan også føre til skam, skyld og yderligere smerte.
D: Eftervirkninger
Efter en episode af selvskade oplever personen typisk en række individuelle eftervirkninger af både legemlig og psykologisk karakter. Feks kan sår give anledning til ar og infektion, og man kan have ønske om at skjule de synlige tegn på kroppen. Efter selvskaden kan man føle sig skyldig, da man måske ved at ens pårørende vil blive kede af det, eller man ved at det vil medføre en negativ reaktion hos andre. Personens selvværd og selvtillid kan falde, og personen kan føle sig isoleret og ensom.
E: Cyklus gentager sig
Efter nogen tid vil personen igen opleve de udløsende årsager, muligvis forværret eller betinget af selvskadens eftervirkninger, og cyklussen kan gentage sig. Hver gang det gentager sig, kan det være sværere at bryde cyklussen og finde andre månder at håndtere smerten på.